فریده شریفی؛ لطیفه پوراکبر
چکیده
گیاه زرشک (Barberry) متعلق به خانوادهی Berberidaceae میباشد که بهدلیل اثرات کاهش قند و فشار خون در طب سنتی استفاده میشود. هدف از این تحقیق بررسی مقایسهای مقدار ترکیبات فنلی، فلاونوییدی، ظرفیت آنتیاکسیدانی، سنجش قدرت احیای آهن، سنجش MDA، توان پاککنندگی رادیکال نیتریک اکساید درعصارههای الکلی وآبی زرشک) Berberis (integerrima×Vulgaris بود. بعد ...
بیشتر
گیاه زرشک (Barberry) متعلق به خانوادهی Berberidaceae میباشد که بهدلیل اثرات کاهش قند و فشار خون در طب سنتی استفاده میشود. هدف از این تحقیق بررسی مقایسهای مقدار ترکیبات فنلی، فلاونوییدی، ظرفیت آنتیاکسیدانی، سنجش قدرت احیای آهن، سنجش MDA، توان پاککنندگی رادیکال نیتریک اکساید درعصارههای الکلی وآبی زرشک) Berberis (integerrima×Vulgaris بود. بعد از جمعآوری میوه زرشک در آبان 1391 از منطقه قمچقای واقع در 45 کیلومتری شهرستان بیجار استان کردستان تا زمان سنجش در فریزر نگهداری شد. سپس عصاره اتانولی، متانولی و آبی آن تهیه گردید. سنجش میزان فنل و فلاونوئید تام بهروش اسپکتروفتومتری، فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با استفاده از رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیای آهن بهروش FRAP اندازه گیری شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که عصاره آبی دارای بیشترین میزان فنل (49/0 ± 98/48 میلیگرم در گرم وزن تر)، بیشترین میزان فلاونوئید متعلق به عصاره متانولی (033/0±93/1، میلیگرم در گرم وزن تر)، بالاترین ظرفیت آنتیاکسیدانی در عصاره متانولی (99/0±62/44 درصد)، بیشترین قدرت سنجش احیا در عصاره متانولی (42/0±89/5 میلیمول در گرم وزن تر) ، بیشترین میزان مالون دیآلدئید در عصاره متانولی (79/0±12/37 میلیمول بر گرم وزن تر) و بالاترین قدرت پاککنندگی رادیکال نیتریک اکساید در عصاره آبی (56/64±60/723 درصد) دیده شد. نتایج نشان داد که عصارههای آبی و الکلی زرشک میتواند بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی عمل نموده و پس از آزمایشهای تکمیلی در صنایع غذایی و دارویی بهکار رود.
لطیفه پوراکبر
چکیده
آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که با جلوگیری از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد، مانع بروز بسیاری از بیماریها میشوند. بهدلیل اثرات سوء تغذیهای آنتیاکسیدانهای سنتزی، مصرف آنتیاکسیدانهای طبیعی با منشأ گیاهی در سالهای اخیر بسیار موردتوجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان ترکیبات فنولی کل، فلاوونوئیدها ...
بیشتر
آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که با جلوگیری از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد، مانع بروز بسیاری از بیماریها میشوند. بهدلیل اثرات سوء تغذیهای آنتیاکسیدانهای سنتزی، مصرف آنتیاکسیدانهای طبیعی با منشأ گیاهی در سالهای اخیر بسیار موردتوجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان ترکیبات فنولی کل، فلاوونوئیدها و خاصیت آنتیاکسیدانی سیب و مقایسه کارایی آن با آنتیاکسیدانهای سنتزی (بوتیلید هیدروکسی آنیزول، BHA و بوتیلید هیدروکسی تولوئن، BHT) بود. رقمهای مختلف سیب از مناطق مختلف استان آذربایجان غربی جمعآوری شده و میزان ترکیبات فنولی کل، فلاوونوئیدها و خاصیت آنتیاکسیدانی آنها بهترتیب با روشهای فولین سیو کالتو، رنگسنجی و دیفنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) و اندازهگیری عدد پراکسید و اسید تیوباربیتوریک نمونههای روغن کره محلی حاوی غلظتهای مختلف عصاره و آنتیاکسیدانهای سنتزی انجام گردید. رقمهای فوجی و شیخ احمد بهترتیب دارای بیشترین و کمترین محتوای ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها و فعالیت آنتیاکسیدانی بود که این مقادیر بهترتیب عبارتند از 24/2940 و 22/1350 میکروگرم معادل اسید گالیک به گرم عصاره خشک، 32/2530 و 74/1200 میکروگرم معادل کوئرستین به گرم عصاره خشک و 87/91 و 32%.؛ بیشترین و کمترین میزان عدد پراکسید و اسید تیوباربیتوریک بهترتیب مربوط به نمونه شاهد و عصاره سیب با غلظت ppm 400 بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که رقم فوجی دارای بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی بود.